Προβλήματα υγείας
Ο κλάδος της εφαρμοσμένης ψυχολογίας που ασχολείται με προβλήματα υγείας είναι η ψυχολογία της υγείας. Αφορά στη διασύνδεση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου με τη σωματική του υγεία και την ασθένεια. Είναι πλέον αναμφισβήτητο από όλους τους επιστήμονες και επαγγελματίες στο χώρο της υγείας το γεγονός ότι η σωματική και η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αλληλεπιδρούν.
Η καλή ψυχική υγεία βοηθάει στη διατήρηση καλής σωματικής υγείας και το αντίστροφο. Πολλές έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτόν τον ισχυρισμό. Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γαστρεντερικά και καρδιακά προβλήματα.
Επίσης, μπορούμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταπιέζουν τα άγχη, τις στενοχώριες και γενικά αυτοί που κρατούν μέσα τους όλα αυτά που τους απασχολούν, πολλές φορές, εμφανίζουν προβλήματα υγείας. Όταν επισκέπτονται το γιατρό τους διαπιστώνεται ότι οι ενοχλήσεις που αισθάνονται προέρχονται από ψυχικά παρά από φυσικά παθολογικά αίτια.
Η ψυχολογία της υγείας μελετά ένα πλήθος παραγόντων, ενδοατομικοί, ψυχικοί, κοινωνικοί.
Σχετίζονται με τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας, με την πρόληψη της ασθένειας, με την προσαρμογή του ασθενούς στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ασθένειά του και στην επικοινωνία της υγείας. Η επικοινωνία της υγείας είναι η σχέση ασθενούς, οικογένειας και ιατρικο-νοσηλευτικού προσωπικού. Ο ψυχολόγος της υγείας αναλαμβάνει αρκετά θέματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την υγεία και την ασθένεια. Μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του είτε εντός του πλαισίου ενός νοσοκομείου ή κλινικής αλλά και ιδιωτικά να αναλάβει την υποστήριξη ασθενών που έχουν ανάγκη και την ψυχολογική εκτός από την αμιγώς ιατρική φροντίδα που έτσι κι αλλιώς λαμβάνουν.
Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο ψυχολόγος της υγείας στον ασθενή αφορά:
- το κομμάτι της προσαρμογής του ασθενούς στη νέα κατάσταση
- την αποδοχή και τη συμφιλίωσή του με τις απαιτήσεις της θεραπείας
- την αποδοχή του καινούριου τρόπου ζωής που πιθανότατα περιλαμβάνει ενοχλητικούς περιορισμούς και άγχη
- το κομμάτι των σχέσεων του ασθενούς με την οικογένεια και το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του
- το κομμάτι της στήριξης και συμβουλευτικής στην οικογένεια και το στενό κοινωνικό δίκτυο του ασθενούς. Οι οικείοι ενός ασθενούς χρειάζονται κι αυτοί βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αλλαγές στον δικό τους τρόπο ζωής και την πιθανή αύξηση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών τους απέναντι στον δικό τους άνθρωπο που έχει την ανάγκη τους.