Ψυχοθεραπεία
ΑΤΟΜΙΚΗ
Η ατομική θεραπεία πραγματοποιείται μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου μέσω του λόγου, της συζήτησης. Υπάρχουν πολλοί τύποι ατομικής ψυχοθεραπείας, ψυχαναλυτικού, συμπεριφορικού, γνωσιακού μοντελου κλπ. ανάλογα με την εκπαίδευση που έχει λάβει ο εκάστοτε ψυχοθεραπευτής.
Εγώ, έχω επιλέξει την συστημική – ολιστική ψυχοθεραπεία που προσεγγίζει το άτομο συνολικά χωρίς να το απομονώνει από το περιβάλλον του. Η ατομική ψυχοθεραπεία στο γραφείο μου γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο, αντικριστά. Σκοπό έχει την υποστήριξη στα βήματα της ζωής που επιλέγει να βαδίσει ο θεραπευόμενος ή/και την θεραπεία μέσα από τη διαδικασία της συνεχούς διαφοροποίησης και ανάληψης προσωπικής ευθύνης.
Ψυχοθεραπεία
ΟΜΑΔΙΚΗ
Η ομαδική θεραπεία, όπως και η ατομική, έχει στόχο την υποστήριξη ή/και θεραπεία του ατόμου μέσα από τη διαδικασία του σχετίζεσθαι. Στην ατομική ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος συνευρίσκεται μόνο με τον ψυχοθεραπευτή του. Αντίθετα στην ομαδική ψυχοθεραπεία η συνεδρία γίνεται με μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. Η ομαδική θεραπεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που απαρτίζουν την ομάδα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η ομάδα να αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας που κάθε άτομο ζει και συναναστρέφεται. Ο ψυχοθεραπευτής έχει ρόλο συντονιστή και κατευθύνει την ομάδα στα μονοπάτια που θεωρεί ότι χρειάζεται. Ενθαρρύνει τους σιωπηλούς και αποτρέπει άλλους να ξεφεύγουν πολύ από τα θέματα που έχουν τεθεί προς διαπραγμάτευση.
Θεραπεία
ΖΕΥΓΟΥΣ
Η θεραπεία ζεύγους είναι η μορφή ψυχοθεραπείας κατά την οποία συμμετέχει το ζευγάρι που επιθυμεί να βελτιώσει, να αλλάξει ακόμα και να τερματίσει με όμορφο τρόπο τη σχέση του. Το ζευγάρι αποτελείται από δυο διαφορετικούς ανθρώπους που αλλάζουν στην πορεία του χρόνου. Πιθανώς αυτές οι αλλαγές κάποια στιγμή να φέρνουν σύγκρουση και δυσκολίες που χρειάζονται μια εξωτερική βοήθεια για να επιλυθούν.
Θεραπεία
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Η θεραπεία οικογένειας είναι η μορφή ψυχοθεραπείας κατά την οποία συμμετέχει ολόκληρη η οικογένεια στη θεραπευτική διαδικασία. Η θεραπεία εστιάζεται στις σχέσεις που αναπτύσσουν τα μέλη της οικογένειας και με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια προσπάθεια τόσο για προσωπική ανάπτυξη του κάθε ατόμου ξεχωριστά, όσο και για ανάπτυξη της λειτουργικότητας του συνόλου, της οικογένειας ως μια μικρή ομάδα. Συνήθως, η μητέρα ή ο πατέρας ή γενικά το ζευγάρι, ζητάει τη βοήθεια του ειδικού για να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα – πρόβλημα που εμφανίζει ένα παιδί της οικογένειας.
Αυτό που καταφέρνουμε μέσα από την οικογενειακή θεραπεία είναι να γίνει κατανοητό ότι το παιδί που φέρει το σύμπτωμα δεν είναι παρά ο αναγνωρισμένος ασθενής που στην ουσία καθρεφτίζει μια δυσκολία της οικογένειας ή που αναλαμβάνει να γίνει το κέντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος για να εξυπηρετήσει τη λειτουργικότητα του συνόλου που δεν μπορεί ή δεν αντέχει να επεξεργαστεί το γενικότερο θέμα που απασχολεί την οικογένεια.
Συμβουλευτική
ΕΝΗΛΙΚΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ
Η συμβουλευτική είναι η διαδικασία αλληλεπίδρασης του ατόμου με τον σύμβουλο μέσω της οποίας προσεγγίζονται ζητήματα κοινωνικού, πολιτισμικού, επαγγελματικού και συναισθηματικού περιεχομένου. Στο επίκεντρο της συμβουλευτικής τοποθετείται ο άνθρωπος, οι ανάγκες κι οι επιθυμίες του. Ο άνθρωπος που δεν έχει διάγνωση σοβαρής ψυχικής διαταραχής, αλλά βιώνει μια δύσκολη φάση στη ζωή του κι έχει ανάγκη από υποστήριξη.
Η συμβουλευτική προωθεί την αυτογνωσία, την ενδυνάμωση, την επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων και εν τέλει την εξέλιξη της προσωπικότητας του ανθρώπου. Δεν πρόκειται για αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, συμβουλευτική σημαίνει παροχή συμβουλών, αλλά για τη διεργασία που προάγει τον προσανατολισμό στην αυτοδιαχείριση και την προσωπική ανάπτυξη. Τελικός σκοπός είναι η αυτοπραγμάτωση, δηλαδή η εσωτερική πληρότητα και ισορροπία.
Περιηγήσου Στο Blog Μου
Βρες χρόνο και διάβασε κάποια από τα άρθρα μου. Ίσως ανακαλύψεις κάτι που σε ενδιαφέρει.